Προεγχειρητική ακτινογραφία που δείχνει τον μεγάλο βαθμό σκολίωσης.
Φωτογραφία πριν το χειρουργείο: φαίνεται η σοβαρή παραμόρφωση του σώματος με ασυμμετρία τόσο των ώμων, όσο και του θώρακα και της μέσης.
Φωτογραφία μετά το χειρουργείο: πλήρης διόρθωση της παραμόρφωσης των ώμων, του θώρακα και της μέσης.
Φωτογραφία σε κάμψη πριν το χειρουργείο: είναι εμφανής η πολύ σοβαρή στροφική παραμόρφωση του θώρακα με τον γνωστό ‘ύβο’ στην δεξιά πλευρά του θώρακα.
Φωτογραφία σε κάμψη μετά το χειρουργείο: πλήρης διόρθωση της στροφικής παραμόρφωσης του θώρακα με εξαφάνιση του ‘ύβου’ στην δεξιά πλευρά του θώρακα.

Η Β.Χ. 41 ετών είχε διαγνωστεί με εφηβική ιδιοπαθή σκολίωση στην ηλικία των 17 ετών. Δεν είχε υποβληθεί σε κάποια συγκεκριμένη θεραπεία. Η σκολίωση συνέχισε να επιδεινώνεται, και η ασθενής άρχισε να υποφέρει και από επεισόδια χαμηλής οσφυαλγίας. Οταν παρουσιάστηκε στο ιατρείο του Back Care η θωρακική σκολίωση είχε φτάσει στις 65 μοίρες. Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημά της με χειρουργική διόρθωση και σταθεροποίηση της σκολίωσής της με σύστημα οπισθίων διαυχενικών βιδών και ράβδων. Παρά το πολύ μεγάλο μέγεθος της σκολίωσης και την ύπαρξη εκφυλιστικών αλλοιώσεων, υπήρξε απόλυτα ικανοποιητική διόρθωση και αποκατάσταση του άξονα φόρτισης της σπονδυλικής στήλης.

Η ιστορία της Β.Χ. από την ίδια

Συχνές Ερωτήσεις
Περιπτώσεις Ασθενών
Πανελλήνιο Δίκτυο Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης Back Care network


Legal Disclaimer
© 2009 - 2015

Το Back Care network είναι μια δυναμική ομάδα απόλυτα εξειδικευμένων στις παθήσεις σπονδυλικής στήλης γιατρών με στόχους: την παροχή υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα εφάμιλλης ποιότητας με τις υπηρεσίες που παρέχονται στις ιατρικά προηγμένες χώρες και την επιστημονική έρευνα στον σχετικό τομέα. Δέχεται ασθενείς με προβλήματα σπονδυλικής στήλης από όλη την Ελλάδα την Κύπρο και το εξωτερικό.
Μύθοι και Αλήθειες
Ενδιαφέροντα Αρθρα


Οι ασθενείς μας είπαν...

videosΕπικοινωνία


Αρχική
Back Care network

Τελευταία Νέα...

 

Περιπτώσεις ασθενών μας

Παρακάτω παραθέτουμε ενδεικτικά κάποιες περιπτώσεις σκολίωσης που αντιμετωπίστηκαν (χειρουργικά ή μη) από την ομάδα σκολίωσης του Back Care.
Η επιλογή έγινε έτσι ώστε να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ηλικιών και περιπτώσεων. Κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Σημειώνουμε εδώ ότι η χειρουργική ομάδα του Back Care εφαρμόζει σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές που σε αντίθεση με άλλες παλαιότερες σταθεροποιεί την σπονδυλική στήλη με ασφάλεια στην σωστή της θέση από την πρώτη κιόλας στιγμή απαλάσσοντας έτσι τον ασθενή από την ανάγκη χρήσης μετεγχειρητικού κηδεμόνα (νάρθηκα).Κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Κ.Θ. 3D CT πριν την επέμβαση
Κ.Θ. ακτινογραφία πριν την επέμβαση

Η Κ.Θ. 4 χρονών σήμερα, έπασχε από συγγενή σκολίωση, μία σχετικά σπάνια μορφή σκολίωσης που προκαλείται από δυσπλασία των σπονδύλων κατά την κύηση, πρίν δηλαδή τη γέννηση. Η τετράχρονη ασθενής είχε γεννηθεί με σημαντικού βαθμού ανατομικές ανωμαλίες στην θωρακική μοίρα της σπονδυλικής της στήλης και ανέπτυξε πολύ νωρίς στη ζωή της πολύ σοβαρού βαθμού θωρακική σκολίωση. Το πρόβλημα αυτό δυστυχώς δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς πριν απευθυνθεί στην ομάδα σκολίωσης του Back Care με αποτέλεσμα θωρακική σκολίωση άνω των 100 μοιρών με σοβαρή παραμόρφωση του θώρακα. Παράλληλα είχε επηρεαστεί σημαντικά και η αναπνευστική λειτουργία καθώς η μικρή ασθενής βρίσκεται στην ηλικία ανάπτυξης των πνευμόνων. Υπεβλήθη σε μία ιδιαίτερα λεπτή και πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση για αποκατάση των ανωμαλιών των σπονδύλων καθώς και αποκατάσταση και σταθεροποίηση της παραμόρφωσης της σπονδυλικής στήλης και του θώρακα. Η επέμβαση ήταν απόλυτα επιτυχής παρά τις τεχνικές δυσκολίες που επέτεινε η καθυστερημένη προσέλευση της για εξειδικευμένη αντιμετώπιση. (Πρόκειται για την πρώτη στην χώρα μας χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης συγγενούς σκολίωσης που έγινε με την χρήση ρομποτικής Ψηφιακής Νευροπλοήγησης (Computer-Assisted Neuronavigation), μία μέθοδο υψηλής τεχνολογίας με την οποία επιτυγχάνεται ο απόλυτα ακριβής προσανατολισμός των χειρουργικών χειρισμών).
Περισσότερα...

Η θ.Γ. 12 χρονών κορίτσι σήμερα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ιατρείο σκολίωσης του BackCare με ιστορικό προβλήματος σκολίωσης από την ηλικία των 9 ετών. Αρχικά η σκολίωση ήταν πολύ μικρού βαθμού (στις 15 μοίρες ακτινολογικά). Τότε είχε επισκεφθεί με τους γονείς της αρκετούς άλλους γιατρούς και τους είχαν συστήσει να φορέσει "κηδεμόνα κορμού για να διορθωθεί η σκολίωση". Ωστόσο το κορίτσι είχε αντιδράσει γιατί αισθανόταν ότι ο κηδεμόνας δυσκόλευε την στάση της καθώς και όλες τις φυσικές της δραστηριότητες. Σταδιακά οι γονείς παρατήρησαν επιδείνωση του βαθμού σκολίωσης και όταν τελικά παρουσιάστηκε στο ιατρείο του BackCare η νέα ακτινογραφία έδειξε σκολίωση 25 μοιρών. Η κλινική εξέταση του παιδιού αποκάλυψε την ύπαρξη ανισοσκελίας (δηλαδή διαφοράς στο μήκος των κάτω άκρων) περίπου 1,5 εκατοστού. Είναι εντυπωσιακό ότι οι γονείς ανέφεραν ότι κανείς από τους προηγούμενους γιατρούς που είδαν το παιδί δεν είχε εξετάσει το μήκος των κάτω άκρων και, φυσικά, δεν τους είχαν ενημερώσει για την ύπαρξη ανισοσκελίας. Η ασθενής αντιμετωπίστηκε με απλή αύξηση του πάχους (περίπου 1,5 εκατοστό) της εσωτερικής σόλας του παπουτσιού του ποδιού με το μικρότερο μήκος και βρίσκεται σε πρόγραμμα τακτικής παρακολούθησης. Σχετικά με την περίπτωση της μικρής ασθενούς αυτής ο Δρ. Ιωάννης Καρνέζης, Διευθυντής της Επιστημονικής Επιτροπής του Back Care network σχολίασε: "η προσεκτική και μεθοδική κλινική εξέταση σε κάθε περίπτωση παιδιού με υποψία σκολίωσης δεν θα πρέπει να περιορίζεται στην πλάτη μόνο αλλά να είναι πλήρης και να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την εξέταση των κάτω άκρων καθώς και λεπτομερή νευρολογική εξέταση. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε σε αρκετές περιπτώσεις να ανακαλύψουμε απλές αιτίες που μπορεί, αν δεν διαγνωστούν, να οδηγήσουν σε σοβαρού βαθμού προβλήματα. Η ανισοσκελία ως αίτιο σκολίωσης (η οποία αρχικά είναι μικρή αλλά μπορεί και να επιδεινωθεί) έχει από πολλά χρόνια αναφερθεί στην ιατρική βιβλιογραφία (για παράδειγμα στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Lancet του 1984) με άρθρο που αναφέρεται στη σκολίωση λόγω ανισοσκελίας.
Ο κηδεμόνας κορμού δεν έχει καμία θέση στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού και, στην περίπτωση αυτή, αν επιμείνουμε στην χρήση του θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα ήδη υπάρχουν".

Θ.Γ. 12 ετών
M.M. φωτογραφία πριν το χειρουργείο
M.M. φωτογραφία πριν το χειρουργείο

Η Μ.Μ. 33 χρονών σήμερα, είχε εφηβική σκολίωση από 14 ετών η οποία επιδεινώθηκε παρά τη χρήση κηδεμόνα. Δεν ανέφερε προβλήματα για αρκετά χρόνια μετά την εφηβεία, ωστόσο το τελευταίο έτος ανέφερε επιδείνωση της παραμόρφωσης στην περιοχή της μέσης και αυξανόμενη κούραση στην εργασία της, σταδιακά μειούμενη ικανότητα για φυσική άσκηση καθώς και κάποιου βαθμού δύσπνοια από κούραση. Οι τελευταίες ακτινογραφίες της έδειξαν θωρακοοσφυική σκολίωση 70 μοιρών. Υπεβλήθη σε χειρουργική οπίσθια διόρθωση και σταθεροποίηση της σκολίωσης. Το κλινικό αποτέλεσμα ήταν άριστο.

M.Μ. φωτογραφία μετά το χειρουργείο
M.Μ. φωτογραφία μετά το χειρουργείο

Η Ζ.Κ. 41 χρονών σήμερα, που είχε σκολίωση από την εφηβεία της, παρουσιάστηκε στο ιατρείο μας με επιδεινούμενο πόνο στη μέση και δυσκολία στις καθημερινές κινήσεις τα τελευταία χρόνια. Ανέφερε ότι η σκολίωσή της είχε σταδιακά επιδεινωθεί. Η κλινική εξέταση έδειξε σημαντική διαταραχή της ισορροπίας του κορμού και αριστερή θωρακο-οσφυική σκολίωση 57 μοιρών. Λόγω αργής αλλά σταθερής επιδείνωσης σε σημείο που οι καθημερινές δραστηριότητες να γίνονται όλο και δυσκολότερες αποφασίστηκε η χειρουργική διόρθωση. Επιτεύχθηκε άριστη διόρθωση με αποκατάσταση της ισορροπίας του σώματος και μόνιμη σταθεροποίηση της επιδεινούμενης σκολίωσης.

Η Δ.Ε. 15 χρονών σήμερα, διαγνώστηκε ότι πάσχει από σκολίωση σε ηλικία 13 ετών. Έγινε προσπάθεια ανιμετώπισης με κηδεμόνα τύπου Boston, χωρίς όμως επιτυχία. Όταν ήρθε στο ιατρείο του Back Care για πρώτη φορά είχε σοβαρή θωρακική σκολίωση 65 μοιρών και σημαντικό πρόβλημα συμμετρίας του σώματος. Λόγω του σημαντικού βαθμού της σκολίωσης και της αναμενόμενης επιδείνωσης στο μέλλον, προχωρήσαμε σε χειρουργική διόρθωση και σταθεροποίηση της σκολίωσης με άριστα αποτελέσματα, πλήρη αποκατάσταση της συμμετρίας του σώματος και σταθεροποίηση της επιδεινούμενης σκολίωσης.

Δ.Ε. φωτογραφία πριν το χειρουργείο
Δ.Ε. φωτογραφία πριν το χειρουργείο
Δ.Ε. ακτινογραφία πριν το χειρουργείο
Z.K. φωτογραφία πριν το χειρουργείο
Ζ.Κ. ακτινογραφία πριν το χειρουργείο
Ζ.Κ. φωτογραφία μετά το χειρουργείο
Ζ.Κ. φωτογραφία μετά το χειρουργείο
Ζ.Κ ακτινογραφία μετά το χειρουργείο
Δ.Ε. φωτογραφία μετά το χειρουργείο
Δ.Ε. φωτογραφία μετά το χειρουργείο
Δ.Ε. ακτινογραφία μετά το χειρουργείο

Ο Β.Τ. 18 χρονών σήμερα, διαγνώστηκε ότι πάσχει από σκολίωση σε ηλικία 5 ετών. Μετά από επανηλημένες προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος με κηδεμόνες κορμού το μόνο αποτέλεσμα ήταν η σοβαρή ψυχολογική του επιβάρυνση (εισήχθη σε νοσοκομείο σε ηλικία 13 ετών με διάγνωση ψυχογενούς ανορεξίας). Λόγω της συνεχούς επιδείνωσης του προβλήματος (η σκολίωση είχε φτάσει στο μέγεθος των 70 μοιρών), το 2006 υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση σκολίωσης σε νοσοκομείο του ΕΣΥ σε ηλικία 14 ετών. Δυστυχώς κατά την επέμβαση εκείνη δεν διορθώθηκε πλήρως το πρόβλημα, ενώ λόγω της τεχνικής που χρησιμοποιήθηκε η σκολίωση συνέχισε να επιδεινώνεται σε σημαντικό βαθμό. Η επιδείνωση αυτή συνοδεύτηκε και με σημαντική επιδείνωση της αναπνευστικής λειτουργίας του (λόγω σοβαρής παραμόρφωσης του θώρακα.

Όταν τον είδαμε για πρώτη φορά στο ιατρείο σκολίωσης του Back Care με τους γονείς του, βρισκόταν σε εξαιρετικά δύσκολη ψυχολογική κατάσταση και είχε σοβαρή παραμόρφωση του σώματος με μεγάλο τμήμα της σπονδυλικής στήλης "αγκυλωμένο" από την προηγούμενη επέμβαση. Μετά από εκτεταμένη συζήτηση της κατάστασής του αποφασίστηκε να προβούμε σε διόρθωση του προβλήματος. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε να κάνουμε την βαρύτερη πιθανότατα επέμβαση σπονδυλικής στήλης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα. Το χειρουργείο που διήρκησε 13 ώρες έγινε με συνδιασμό πρόσθιας προσπέλασης μέσω του θώρακα και οπίσθιας προσπέλασης της σπονδυλικής στήλης. Στην πρώτη φάση της επέμβασης ουσιαστικά "σχηματίστηκε εκ νέου" η σπονδυλική στήλη αφού τα οστικά μοσχεύματα που είχαν χρησιμοποιηθεί στην προηγούμενη επέμβαση είχαν μετατρέψει την σπονδυλική στήλη σε μια συμπαγή οστική μάζα. Στη δεύτερη φάση της επέμβασης με χρήση ειδικών τεχνικών έγινε επαναφορά της σπονδυλικής στήλης στη σωστή της θέση. Το τελικό αποτέλεσμα μας ικανοποίησε όλους απόλυτα καθώς αποκαταστάθηκε η ισορροπία και συμμετρία του σώματος και δεν υφίσταται πλέον κίνδυνος επιδείνωσης της παραμόρφωσης ή ανάπτυξης αναπνευστικού προβλήματος στο μέλλον.

περισσότερα

Β.Τ. 18 ετών φωτογραφία από την πρώτη επίσκεψη στο Back Care
Β.Τ. 18 ετών φωτογραφία από την πρώτη επίσκεψη στο Back Care
Β.Τ. 18 ετών ακτινογραφία από την πρώτη επίσκεψη στο Back Care
Β.Τ. φωτογραφία μετά το χειρουργείο από την ομάδα του Back Care
Β.Τ. ακτινογραφία μετά το χειρουργείο από την ομάδα του Back Care
Γ.Μ. 43 ετών μετά το χειρουργείο σκολίωσης
Γ.Μ. 43 ετών πριν το χειρουργείο σκολίωσης

Η Γ.Μ. 43 ετών διαγνώστηκε με σκολίωση μετά την εφηβεία της σε ηλικία 22 ετών. Πριν έλθει στο ιατρείο είχε υποβληθεί μόνο σε σταδιακή παρακολούθηση του προβλήματος η οποία έδειξε συνεχή επιδείνωση. Τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει να υποφέρει από δυσκολίες στην ορθοστασία και το περπάτημα λόγω της σοβαρής παραμόρφωσης του σώματός της κυρίως στην περιοχή της μέσης. Όταν παρουσιάστηκε στο ιατρείο του Back Care είχε βαριάς μορφής σκολίωση στην οσφυική περιοχή (85 μοίρες) καθώς και στην θωρακική περιοχή (65 μοίρες). Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημά της με χειρουργική διόρθωση και σταθεροποίηση της σκολίωσης με σύστημα οπίσθιων διαυχενικών βιδών και ράβδων με επέκταση στην πύελο (λαγώνια) και τοποθέτηση οστικών μοσχευμάτων. Επετεύχθη άριστη αποκατάσταση του σοβαρά διαταραγμένου άξονα φόρτισης της σπονδυλικής στήλης και πλήρης επιστροφή στις φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητες.

Η ιστορία της Γ.Μ. από την ίδια

H Π.Π. 12 ετών είχε διαγνωστεί με παιδική ιδιοπαθή σκολίωση σε ηλικία 6 ετών. Παρά την προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος με κηδεμόνα κορμού, η σκολίωση συνέχισε να εξελίσσεται. Όταν την εξετάσαμε στο ιατρείο του Back Care βρέθηκε διπλή θωρακική και οσφυική σκολίωση 88 μοιρών στην θωρακική περιοχή και 72 μοιρών στην οσφυική περιοχή. Επειδή βρισκόταν στην αρχή της εφηβείας υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για σημαντική περαιτέρω επιδείνωση που θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε σοβαρότατα προβλήματα στην ενήλικη ζωή (οσφυαλγίες, αναπνευστικά προβλήματα κ.α.). Aντιμετωπίσαμε το πρόβλημά της με οπίσθια διόρθωση και σταθεροποίηση της θωρακικής σκολίωσης που ήταν και η σοβαρότερη με σύστημα διαυχενικών βιδών και ράβδων και με οστικό μόσχευμα. Ο άξονας φόρτισης της σπονδυλικής στήλης αποκαταστάθηκε χωρίς να γίνει σπονδυλοδεσία της οσφυικής μοίρας λόγω της μικρής ηλικίας της ασθενούς ώστε να αποφευχθεί μόνιμη δυσκαμψία στη μέση. Στις φωτογραφίες στο πλάι φαίνεται ο σοβαρός πλευρικός ήβος (παραμόρφωση) που προκαλείται από τη σοβαρή δεξιά θωρακική σκολίωση.

Π.Π. 12 ετών ακτινογραφία πριν το χειρουργείο σκολίωσης
Π.Π. 12 ετών ακτινογραφία μετά το χειρουργείο σκολίωσης
Π.Π, φωτογραφία μετά το χειρουργείο σκολίωσης
Π.Π, φωτογραφία μετά το χειρουργείο σκολίωσης
Π.Π, φωτογραφία πριν το χειρουργείο σκολίωσης
Π.Π, φωτογραφία πριν το χειρουργείο σκολίωσης
Β.Χ. 41 ετών πριν το χειρουργείο σκολίωσης
Β.Χ. 41 ετών μετά το χειρουργείο σκολίωσης
Β.Χ. 41 ετών μετά το χειρουργείο σκολίωσης
Β.Χ. 41 ετών πριν το χειρουργείο σκολίωσης
Β.Χ. 41 ετών πριν το χειρουργείο σκολίωσης
Β.Χ, 41 ετών μετά το χειρουργείο σκολίωσης
Β.Χ, 41 ετών μετά το χειρουργείο σκολίωσης
Π.Ε. 26 ετών μετά  το χειρουργείο σκολίωσης
Π.Ε. 26 ετών μετά  το χειρουργείο σκολίωσης
Π.Ε. 26 ετών πριν το χειρουργείο σκολίωσης

Η Π.Ε. 26 ετών διαγνώστηκε ότι πάσχει από ιδιοπαθή εφηβική σκολίωση σε ηλικία 13 ετών. Παρά την θεραπεία με κηδεμόνα η σκολίωση επιδεινώθηκε σταδιακά σε διάστημα 13 ετών. Όταν ήρθε στο ιατρείο του Back Care η σκολίωσή της είχε φτάσει σε μέγεθος 53 μοίρες στην οσφυική μοίρα και 40 μοίρες στην θωρακική ενώ είχε αρχίσει να παραπονείται για πόνο στην πλάτη και την μέση και παρατήρησε και μείωση του ύψους του σώματός της. Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημά της με χειρουργική διόρθωση και σταθεροποίηση της διπλής της σκολίωσης με σύστημα οπισθίων διαυχενικών βιδών, ράβδων και οστικού μοσχεύματος. Στο πλάι η προεγχειρητική ακτινογραφία (αριστερά) δείχνει την διπλή θωρακο οσφυική σκολίωση, οι δύο ακτινογραφίες (δεξιά) έχουν βγει μετά την διόρθωση και σταθεροποίηση της σκολίωσης. Επετεύχθη πλήρης διόρθωση και αποκατάσταση του άξονα του σώματος και του φυσιολογικού περιγράμματος του κορμού καθώς και του ύψους (παρατηρήθηκε αύξηση του ύψους κατά 9 εκατοστά!) και του περιγράμματος του σώματός της. Δεν χρειάστηκε μετάγγιση αίματος ή νοσηλεία σε μονάδα αυξημένης φροντίδας μετεγχειρητικά.

Η ιστορία της Π.Ε. από την ίδια

Κ.Θ. φωτογραφία από το σύστημα Neuronavigation
Κ.Θ.  ακτινογραφία μετά το χειρουργείο

Η Μ.Ε. 15 ετών σήμερα, πάσχει από άγνωστο νευρομυικό σύνδρομο που προκαλεί αστάθεια στην βάδιση από την ηλικία των 3 ετών καθώς και δυσκαμψία στα άνω άκρα με δυσκολία στην χρήση των χεριών. Από την ηλικία των 8 ετών παρουσιάστηκε επίσης σκολίωση η οποία, ενώ ήταν ήπια στην αρχή, έχει επιδεινωθεί σημαντικά κατά το διάστημα των τελευταίων 2 ετών.
Όταν παρουσιάστηκε στην ομάδα μας είχε σοβαρή παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης και οι ακτινογραφίες της έδειξαν διπλή (θωρακική – οσφυική) σκολίωση 80 και 100 μοιρών αντίστοιχα. Η σπιρομέτρηση έδειξε επίσης σημαντικό περιορισμό της αναπνευστικής λειτουργίας (ελάττωση περίπου στο 75% του φυσιολογικού). Δεν υπήρχε άλλη λύση για την κοπέλα αυτή εκτός από την χειρουργική διόρθωση και σταθεροποίηση για να αποφευχθούν σοβαρότατες συνέπειες για την μετέπειτα ζωή της. Επιτεύχθηκε άριστη χειρουργική διόρθωση με αποκατάσταση του σχήματος του θώρακα και διόρθωση και μόνιμη σταθεροποίηση της σοβαρής σκολίωσης της.

Η οικογένειά της γράφει: "'Ενα θερμό ευχαριστώ τόσο για το ιατρικό προσωπικό και ειδικά το team των γιατρών που έκαναν την επέμβαση κ. Ι. Καρνέζη, κ. Νομικό και κ. Καλακώνα, όσο και για το νοσηλευτικό προσωπικό που με ευγένεια και ευχαρίστηση προσέφεραν τις υπηρεσίες τους. Συγχαρητήρια. Η λειτουργεία της ομάδας είναι άψογη σε όλα τα επίπεδα".

E.M. προεγχειρητικά
E.M. προεγχειρητικά
Ε.Μ. προεγχειρητική ακτινογραφία
Ε.Μ. μετεγχειρητικά
Ε.Μ. μετεγχειρητικά
T.K. Φωτογραφία πριν το χειρουργείο
T.K. Φωτογραφία πριν το χειρουργείο
T.K. Ακτινογραφία πριν το χειρουργείο
T.K. Φωτογραφία μετά το χειρουργείο
T.K. Φωτογραφία μετά το χειρουργείο
T.K. Ακτινογραφία μετά το χειρουργείο
Κ.Γ. Φωτογραφία πριν το χειρουργείο
Κ.Γ. Φωτογραφία πριν το χειρουργείο
Κ.Γ. Ακτινογραφία πριν το χειρουργείο
Κ.Γ. Φωτογραφία μετά το χειρουργείο
Κ.Γ. Φωτογραφία μετά το χειρουργείο
Κ.Γ. Φωτογραφία μετά το χειρουργείο

Ο Κ.Τ. 17 ετών είχε διαγνωστεί με ιδιοπαθή εφηβική σκολίωση πριν από 2 χρόνια. Στο διάστημα αυτό παρατηρήθηκε επιδείνωση της ασυμμετρίας του σώματος του, τόσο στην πλάτη όσο και την περιοχή της μέσης. Το γεγονός αυτό του είχε δημιουργήσει ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με την εμφάνιση του, ιδιαίτερα το καλοκαίρι...
Ο ακτινολογικός έλεγχος έδειξε δεξιά θωρακική σκολίωση μεγέθους περίπου 50 μοιρών με σημαντική στροφή των σπονδύλων και ανάπτυξη ασυμμετρίας των πλευρών. Λόγω του σημαντικού αισθητικού προβλήματος αλλά και της πιθανότητας περαιτέρω επιδείνωσης της παραμόρφωσης στο μέλλον υποβλήθηκε σε χειρουργική διόρθωση και σταθεροποίηση της θωρακικής του σκολίωσης.
Με την επέμβαση αυτή επιτεύχθηκε άριστη διόρθωση τόσο της καμπυλότητας της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης όσο και του σχήματος του σώματος στην πλάτη και την μέση.
Η χειρουργική αποκατάσταση μετά την επέμβαση ήταν ιδιαίτερα ταχεία με πλήρη κινητοποίηση την επόμενη ημέρα από το χειρουργείο και γρήγορη (εντός λίγων εβδομάδων) επιστροφή στις συνηθισμένες καθημερινές του δραστηριότητες. Ο Κ.Τ. ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος τόσο από το τελικό αποτέλεσμα όσο και από την συνολική εμπειρία της επέμβασης αυτής.

Η Κ.Γ. 16 ετών παρουσιάστηκε σε ηλικία 14 ετών με σημαντικού βαθμού δεξιά θωρακική σκολίωση. Η διάγνωση της σκολίωσης είχε γίνει όταν η νεαρή κοπέλα ήταν 9 ετών και αρχικά επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί με κηδεμόνα σκολίωσης για συνολικό διάστημα 2 ετών. Η προσπάθεια αυτή δυστυχώς απέτυχε και παρατηρήθηκε σημαντική επιδείνωση της παραμόρφωσης του σώματός της, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των αρχικών σταδίων της εφηβείας της. Λόγω του σημαντικού βαθμού σκολίωσης που είχε αναπτυχθεί καθώς και του σημαντικού κινδύνου περαιτέρω επιδείνωσης αποφασίστηκε μαζί με τους γονείς η διόρθωση του προβλήματος κάτι που ήθελε ιδιαίτερα και η ίδια. Η χειρουργική επέμβαση ήταν ιδιαίτερα επιτυχής και η νεαρή έφηβη ανέρρωσε ιδιαίτερα γρήγορα και επιτεύχθηκε όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες πλήρης διόρθωση της παραμόρφωσης του σώματος. Η κινητικότητα ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης (όπως φαίνεται και στην μετεγχειρητική φωτογραφία) παρέμεινε άριστη και η επιστροφή σε όλες τις δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένων και των αθλημάτων ήταν πλήρης.

05/01/2015
Τελευταία ενημέρωση

Η Ι.Κ. μαθήτρια ηλικίας 16 ετών είχε διαγνωτεί με θωρακική σκολίωση σε πολύ μικρή ηλικία (5 μόλις ετών) και υπεβλήθη σε πολύχρονη προσπάθεια αντιμετώπισης με κηδεμόνα σκολίωσης (συνολικά για συνολικό 10 έτη, μέχρι την ηλικία των 15 ετών). Παρά την σημαντική σωματική και ψυχολογική επιβάρυνση που προκάλεσε η παρατεταμένη εφαρμογή κηδεμόνα γιά όλη ουσιαστικά την παιδική της ηλικία η προσπάθεια αυτή απέτυχε με συνέπεια σημαντικού βαθμού παραμόρφωση του σώματός της. Ο έλεγχος με ακτινογραφίες στο ιατρείο μας έδειξε την ύπαρξη δεξιάς θωρακικής σκολίωσης μεγέθους 78 μοιρών και επιπλέον ‘αντιρροπιστικής’ οσφυικής σκολίωσης 52 μοιρών. Οι γονείς της κοπέλας καθώς και η ίδια ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι από τον σημαντικό βαθμό παραμόρφωσης του σώματος καθώς και τις αναμενόμενες σοβαρές επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη επιδείνωση του προβλήματος στην μετέπειτα ζωή της. Το πρόβλημα φυσικά μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο χειρουργικά. Η χειρουργική επέμβαση από την ομάδα μας ήταν εξαιρετικά επιτυχής με ταχύτατη ανάρρωση της νεαρής κοπέλας. Όπως δείχνουν οι φωτογραφίες η διόρθωση της παραμόρφωσης του σώματος της ήταν άριστη ενώ η επιστροφή της μαθήτριας σε όλες τις φυσιολογικές δραστηριότητες, όπως και στην γυμναστική, ήταν πλήρης.