Συχνές Ερωτήσεις
Περιπτώσεις Ασθενών

Τελευταία Νέα...

Μάρτιος 2012
Νέα επιστημονική θεωρία για την ανάπτυξη της ιδιοπαθούς σκολίωσης
Πρόσφατη επιστημονική εργασία του Ορθοπαιδικού Χειρουργού Ιωάννη Καρνέζη, Επιστημονικού Διευθυντή του Back Care network, που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Medical Hypotheses με τίτλο: "Flexural-torsional buckling initiates idiopathic scoliosis" προτείνεται νέα επιστημονική ερμηνεία για τον πιθανό μηχανισμό ανάπτυξης της σκολίωσης. Στην εργασία αυτή αναλύεται και εξηγείται ο μηχανισμός ανάπτυξης και εξέλιξης της σκολίωσης με βάση την θεώρηση των μηχανικών ιδιοτήτων της αναπτυσσόμενης σπονδυλικής στήλης, ενώ για πρώτη φορά η παραμόρφωση του σχήματος της σπονδυλικής στήλης περιγράφεται ως το αποτέλεσμα ‘καμπτικού –στροφικού λυγισμού’ (flexural-torsional buckling), ενός γνωστού στην μηχανική σύνθετου μηχανισμού παραμόρφωσης των στηρικτικών στοιχείων. Η νέα αυτή θεωρία αναμένεται να ρίξει φως στα αίτια που προκαλούν την έναρξη και επιδείνωση της σκολίωσης σε ορισμένα παιδιά και εφήβους. Μπορεί επίσης στο μέλλον να επιτρέψει την πιο έγκαιρη διάγνωση της σκολίωσης με απλό έλεγχο της κινητικότητας του σώματος πολύ πριν εκδηλωθεί το πρόβλημα. Με την ευκαιρία της δημοσίευσης της επιστημονικής του αυτής εργασίας ο Δρ. Καρνέζης είπε στην ιστοσελίδα μας: «Η εξήγηση του ακριβούς μηχανισμού που οδηγεί στην ανάπτυξη της σκολίωσης στα παιδιά και τους εφήβους έχει αποτελέσει το αντικείμενο εκτεταμένων ερευνών και υποθέσεων στο παρελθόν. Η συσσωρευμένη γνώση μας επιτρέπει σήμερα να διατυπώσουμε μια νέα θεωρία για το τι οδηγεί στην ανάπτυξη και επιδείνωση της σκολίωσης σε ορισμένα παιδιά. Η θεωρία αυτή θα συμβάλει, εκτός από την βασική έρευνα πάνω στο αντικείμενο αυτό και σε δημιουργία μεθόδων διάγνωσης που μπορεί να οδηγήσουν σε εντοπισμό των παιδιών που θα αναπτύξουν σκολίωση πριν ακόμα αυτό συμβεί, καθώς και στην ανάπτυξη νέων επαναστατικών μεθόδων θεραπείας της σκολίωσης με βελτιωμένα κατά πολύ αποτελέσματα για τους ασθενείς μας».Ιούνιος 2011
H πρώτη στην Ελλάδα χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης συγγενούς σκολίωσης που έγινε με την χρήση ρομποτικής Ψηφιακής Νευροπλοήγησης (Computer-Assisted Neuronavigation)
Αθήνα, Ιούνιος 2011 – Νέα μεγάλη ιατρική επιτυχία για την χειρουργική ομάδα του Back Care network. Οι χειρουργοί κ. Ιωάννης Καρνέζης (Ορθοπαιδικός) και κ. Παναγιώτης Νομικός (Νευροχειρουργός) πέτυχαν, με πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα χειρουργική επέμβαση, την διόρθωση συγγενούς σκολίωσης σοβαρότατου βαθμού σε τετράχρονο κορίτσι. Η συγγενής σκολίωση, μία σχετικά σπάνια μορφή σκολίωσης, προκαλείται από δυσπλασία των σπονδύλων κατά την κύηση, πρίν δηλαδή τη γέννηση. Η τετράχρονη ασθενής είχε γεννηθεί με σημαντικού βαθμού ανατομικές ανωμαλίες στην θωρακική μοίρα της σπονδυλικής της στήλης και ανέπτυξε πολύ νωρίς στη ζωή της πολύ σοβαρού βαθμού θωρακική σκολίωση. Το πρόβλημα αυτό δυστυχώς δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς πριν απευθυνθεί στην ομάδα σκολίωσης του Back Care με αποτέλεσμα θωρακική σκολίωση άνω των 100 μοιρών με σοβαρή παραμόρφωση του θώρακα. Παράλληλα είχε επηρεαστεί σημαντικά και η αναπνευστική λειτουργία καθώς η μικρή ασθενής βρισκόταν στην ηλικία ανάπτυξης των πνευμόνων. Με την ευγενική αφιλοκερδή προσφορά (καθώς η μικρή ασθενής προέρχεται από οικογένεια με χαμηλό εισόδημα) του ομίλου “Υγεία” και της χειρουργικής ομάδας του Back Care η τετράχρονη υπεβλήθη σε μία ιδιαίτερα λεπτή και πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση για αποκατάση των ανωμαλιών των σπονδύλων καθώς και αποκατάσταση και σταθεροποίηση της παραμόρφωσης της σπονδυλικής στήλης και του θώρακα. Η επέμβαση ήταν απόλυτα επιτυχής παρά τις τεχνικές δυσκολίες που επέτεινε η καθυστερημένη προσέλευση της για εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Πρόκειται για την πρώτη στην χώρα μας χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης συγγενούς σκολίωσης που έγινε με την χρήση ρομποτικής Ψηφιακής Νευροπλοήγησης (Computer-Assisted Neuronavigation), μία μέθοδο υψηλής τεχνολογίας με την οποία επιτυγχάνεται ο απόλυτα ακριβής προσανατολισμός των χειρουργικών χειρισμών. Κεντρικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση έπαιξε και η εξειδικευμένη μετεγχειρητική φροντίδα της μικρής ασθενούς στην Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Κλινικής ‘Μητέρα’ υπό την επίβλεψη του διευθυντή της κ. Γεώργιου Κυρβασίλη. Οι χειρουργοί της τετράχρονης κύριοι Καρνέζης και Νομικός δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την έκβαση της επέμβασης: “Τα πράγματα πήγαν ακριβώς όπως τα είχαμε σχεδιάσει, χωρίς καμία επιπλοκή. Μπορούμε πλέον να πούμε με κάθε βεβαιότητα ότι η μικρή ασθενής, την οποία φυσικά θα εξακολουθούμε να παρακολουθούμε στενά για όλο το υπόλοιπο διάστημα της ανάπτυξης της, αναμένεται να ξεπεράσει τις δυσκολίες που διαγράφονταν μπροστά της και να ζήσει μία απόλυτα φυσιολογική ζωή. Είμαστε ευτυχείς που είναι δυνατόν και στη χώρα μας να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους επεμβάσεις”.
Περισσότερα... και ακτινογραφίες
Περισσότερα για την ρομποτική ψηψιακή νευροπλοήγηση
Η είδηση στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα"
YouTube: Παρουσίαση της είδησης στην εκπομπή "ΣΚΑΙ life" της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ στις 28/7/2011


26 Φεβρουαρίου 2011
Κηδεμόνες σκολίωσης: σημαντική αρνητική επίπτωση στην αναπνευστική λειτουργία Νέα δεδομένα για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η εφαρμογή κηδεμόνων σκολίωσης προκύπτουν από κλινική μελέτη της αμερικανικής Ομάδας Μελέτης Παραμορφώσεων της Σπονδυλικής Στήλης (Spinal Deformity Study Group) που θα δημοσιευτεί στο τεύχος του Μαρτίου του 2011 του ιατρικού περιοδικού ‘Spine’. Τα στοιχεία της μελέτης προέρχονται από την βάση δεδομένων της Προοπτικής Μελέτης Παιδιατρικής Σκολίωσης (Prospective Pediatric Scoliosis Study) η οποία περιλαβάνει στοιχεία αντιμετώπισης ιδιοπαθούς σκολίωσης σε παιδιά και εφήβους 8 έως 18 ετών από 15 κέντρα. Η μελέτη διερεύνησε συνολικά 858 νέα άτομα με σκολίωση της θωρακικής σπονδυλικής στήλης. Η εξέταση της πνευμονικής λειτουργίας έδειξε ότι άτομα που είχαν υποβληθεί σε εφαρμογή κηδεμόνων σκολίωσης παρουσίασαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αναπνευστικής λειτουργίας (παράμετροι FEV1 και FVC) σε σύγκριση με άτομα με σκολίωση που δεν είχαν φορέσει ποτέ κηδεμόνα κορμού. Ο Δρ. Ιωάννης Καρνέζης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Διευθυντής της Επιστημονικής Επιτροπής του Back Care network δήλωσε στο www.backcare.gr: "Τα αποτελέσματα της σημαντικής αυτής κλινικής μελέτης δεν πρέπει να εκπλήσουν όσους γνωρίζουν το θέμα σε βάθος. Είναι γνωστό ότι οι κηδεμόνες της σκολίωσης έχουν την ιδιότητα να ασκούν πίεση στις πλευρές και τον θώρακα, αλλά όχι άμεσα στην σπονδυλική στήλη. Η συνέπεια αυτού είναι να παρεμποδίζεται, εκτός από τις φυσιολογικές καθημερινές κινήσεις του κορμού και η ομαλή λειτουργικότητα του αναπνευστικού μηχανισμού. Επιπλέον, είναι ατυχές ότι αυτό συμβαίνει σε αναπτυσσόμενους οργανισμούς όπως τα παιδιά και οι έφηβοι. Τα δυσάρεστα αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται ευρέως πιά γνωστά από μελέτες όπως η πρόσφατη που συζητούμε. Αξίζει εδώ να τονίσουμε για μία ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία επιστημονική απόδειξη στην διεθνή ιατρική βιβλιογραφία ότι η χρήση οποιουδήποτε τύπου κηδεμόνα κορμού μπορεί να προλάβει την εξέλιξη ή και να διορθώσει την σκολίωση των εφήβων ή των ενηλίκων".


25 Φεβρουαρίου 2011
Νέα κλινική μελέτη συνδέει την θωρακική σκολίωση με σημαντική αναπνευστική δυσλειτουργία. Σημαντικά νέα δεδομένα για τις επιπτώσεις της σκολίωσης στην υγεία προκύπτουν από κλινική μελέτη της αμερικανικής Ομάδας Μελέτης Παραμορφώσεων της Σπονδυλικής Στήλης (Spinal Deformity Study Group) που θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος (Μάρτιος 2011) του ιατρικού περιοδικού ‘Spine’. Η εξέταση της πνευμονικής λειτουργίας έδειξε την ύπαρξη αναπνευστικής ανεπάρκειας σε άτομα με σημαντικού βαθμού σκολίωση της θωρακικής σπονδυλικής στήλης. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι η αναπνευστική δυσλειτουργία στα νέα αυτά άτομα (έως 18 ετών) ήταν ανάλογη με τον βαθμό της θωρακικής σκολίωσης και σε περίπου 20% των περιπτώσεων ήταν σημαντικού βαθμού (αναπνευστική λειτουργία μειωμένη κάτω από το 65% του φυσιολογικού).
Περισσότερα...


20 Σεπτεμβρίου 2010
Ο Δρ. Ιωάννης Καρνέζης Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής της Επιστημονικής Επιτροπής του Back Care network ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο 6ο Συμπόσιο Εμβιομηχανικής του Κέντρου Ορθοπαιδικής Εμβιομηχανικής (Centre for Orthopaedic Biomechanics) των Πανεπιστημίων του Bath και Bristol Αγγλίας με θέμα για το 2010 τις τεχνολογικές και κλινικές εξελίξεις στον τομέα της σπονδυλικής στήλης.
Περισσότερα...


02 Ιουνίου 2010
Ανθρωπιστική προσφορά και ιατρικός άθλος για την χειρουργική διόρθωση σκολίωσης σε έφηβο από την χειρουργική ομάδα του Back Care στις 2 Ιουνίου 2010.
Με μία χειρουργική επέμβαση σπάνιας τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα διεθνή δεδομένα βαρύτητας και πολυπλοκότητας που διήρκησε 13 ώρες πέτυχε να διορθώσει μια ιδιαίτερα βαρειά παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης νεαρού εφήβου.
Περισσότερα...
Φωτογραφίες και λεπτομέρειες της επέμβασης του Β.Τ.

Πανελλήνιο Δίκτυο Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης Back Care network


© 2009 - 2014

Το Back Care network είναι μια δυναμική ομάδα απόλυτα εξειδικευμένων στις παθήσεις σπονδυλικής στήλης γιατρών με στόχους: την παροχή υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα εφάμιλλης ποιότητας με τις υπηρεσίες που παρέχονται στις ιατρικά προηγμένες χώρες και την επιστημονική έρευνα στον σχετικό τομέα. Δέχεται ασθενείς με προβλήματα σπονδυλικής στήλης από όλη την Ελλάδα την Κύπρο και το εξωτερικό.Τελευταία ενημέρωση 29/5/2014